Monday, August 9, 2010

Organ Donation - Series 1

Alhamdulillah..... Pada 7 & 8 August hari tuh, ANSARA dan co-supporters berjaya mengadakan Blood Donation Drive se-Malaysia....

I berpeluang sertai that event as volunteer pada 7 August (sabtu) di Jusco Taman Universiti... On 8 August, I and my beloved hubby just bole hantar makanan jer kat Jusco Bukit Indah and Jusco Taman Universiti sebab we all ade kerje yang nak disettlekan... Hopefully next year, my hubby and I bole join lagi.... :)

Waktu jadi volunteer di Jusco Taman Universiti, I berpeluang menjaga registration and promoting 'Organ Donor Pledge' (Ikrar Penderma Organ). Dengan bantuan Sister Jamilah daripada Hospital Sultanah Aminah ("HSA"), I dapat memahami lebih mendalam mengenai 'Organ Donation' ini.... Walaupun I sudah pun register my pledge since umur I genap 22 tahun, tapi ade beberapa issue yang I sendiri tak pasti.... Tapi disebabkan I yakin yang Allah S.W.T akan sentiasa merahmati dan menyayangi hamba-Nya, I proceed with my decision.

Walaupun agak sukar untuk meyakinkan parents I (because that time I tak kahwin lagi), tapi dengan mengemukakan informasi-informasi yang I kumpulkan pada waktu itu, akhirnye my parents agreed with my decision (siap berbahas lagi tau!)... dengan syarat, 'tulang' tak didermakan.... sebab my mum takut mayat I lembik tak bertulang.... hahahaha.... Tapi, after I tanya Sister-Sister di HSA waktu pendaftaran, depa kata tulang kite akan digantikan dgn tulang tiruan... so, jangan la takut jenazah kite lembik.... So, I renew my pledge....

Prinsip I simple, organ-organ kite hanyalah pinjaman daripada Allah S.W.T. Maka, sekiranya kita tak memerlukannya lagi, mengapa tidak kite pinjamkan kepada hamba-hamba Allah yang memerlukan.... Tak kire la to Muslim or Non-Muslim... Dari segi Agama, hukumnya Harus....

Ade juga berpendapat, bahawa takut nanti jenazah/mayat sakit.... ye la, apa yang kite faham, kalau terkena air yang deras waktu dimandikan pun, jenazah dah sakit... Inikan lagi nak dibedah... Tetapi I yakin Allah S.W.T akan membantu meringankan kesakitan kite semasa pemindahan organ nanti...

I masih tak faham, mengapa orang Islam agak sukar menjadi 'Organ Donor'...... Persoalan ini dah lama I fikirkan... Even to my Hubby.... Kalau cakap pasal Derma Organ, bole jadi gaduh... dan dia tak bagi any reason kenapa dia tak sokong this thing.... that's why I can't convince him... I berdoa lambat-laun dia akan lebih terbuka and join me.

It's not easy process to be organ donor. Ade beberapa sebab kenapa ia nye sukar:
  1. Organ hanya bole didermakan setelah kite disahkan kematian otak... maksudnye, bile doktor dah sahkan kite mati cuma organ-organ kite still berfungsi disebabkan oleh bantuan mesin.
  2. Walaupun kite telah register as Organ Donor, doktor still akan mintak izin dari waris terdekat. Sekiranya, waris terdekat tidak membenarkan, pemindahan organ masih tidak dapat diteruskan... cuma, bagi I, sekirenye kite daftar as Organ Donor, waris akan tahu niat terakhir kita... at least daripada tak setuju, mereka maybe akan lembut hati untuk bersetuju.... Hopefully, my Hubby akan setuju sekiranya I berpeluang nanti...

To my hubby: "Abang Sayang..... benarkan tau, doktor nak amik organ2 and tisu2 saya.... Ini amanat terakhir.... after that, Sayang nak kawen satu lagi pun I bagik...."

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang pendermaan organ ini, sila kunjungi: http://www.hkl.gov.my/content/ntrc.htm

Before I end my view today, I nak share one blog yang agak interesting and informative for you to read on the 'Organ Donor' issue:

http://saifulislam.com/?p=518 (it's by Saiful Islam - Hidup Memberi… Derma Organ!)

Maybe I could share my other opinion on this issue in my next post. And if ade sesiapa yang berminat nak register, bole la:

  1. mintak registration form daripada I.... (yang berada di Johor Bahru sahaja)
  2. register di hospital-hospital berikut:
    Pusat Sumber Transplan Negeri Johor, Hospital Sultanah Aminah.
    Pusat Sumber Transplan Nasional, Hospital Kuala Lumpur.
    Pusat Sumber Pendermaan Organ, Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh Perak.
    Pusat Sumber Transplan, Hospital Pulau Pinang.


To my dearest friends..... sila la daftar yek? dah berbuih mulut I mem'promote'.... hehehehe...

And kalau ade soalan-soalan yang related to this matter, bole la tanya di ruang comment... Insya'Allah, I akan sedaya upaya menjawab soalan itu... kalau soalan very technical, Insya'Allah I akan dapatkan jawapan daripada yang pakar....

3 comments:

  1. amboi......sampai nak kawin lagi satu pun bagi!!heheheh! anyways, niat baik insya-allah tuhan akan permudahkan, right?

    i dunno what happen to my donor card. ish ish. perhaps i should check, so irresponsible of me.

    ReplyDelete
  2. Hey, zue... are you sure you dah register...? nanti jadi macm ansara pulak!!! hehehehe.... but if you need the new card and renew your pledge, I bole mail to you the registration card tuh...

    ReplyDelete