Monday, May 20, 2013

Berpantang - Tradisional mix Moden

Heyya.....!!!! Oppss... Assalamualaikum...

Tadi aku kuar umah, lihat cuaca di petang hari after hujan and ade bau asap (jiran buat pembakaran terbuka secara kecil-kecilan).... Tiba-tiba fikiran aku melayang terkenangkan zaman aku kecik-kecik dahulu.... Dulu masa kecil, kat kampung, petang-petang ade jer yang bakar sampah.... Hahahahah.... Rindu suasana kampung....

Ok... Actually bukan semua bende yang di atas aku nak story... Aku sebenarnye nak story pasal aku berpantang 44 hari (weh... X larat aku nak berpantang 60 hari.... Kalau 100 hari, mau aku mati keras....).. Mana x nye, hari2 makan x sedap.... Itu la pasal boleh turun berat badan....

Masa aku pregnant aku dok siap buat preparation x hingat punye.... Ye la, masa aku 'preg'kan si Arissa tuh, aku x prepare langsung nak berpantang.... Yang aku tau, "Kerja....Kerja.... Kerja...." Bile saat berpantang, peerrrghh....!!! Amik kau...!!! Aku stress sensorang... Nasib baik ade best friend aku si Yati Yakap, tempat menumpang mengadu...

Ibu aku sangat strict bab2 pantang nie... And aku jadi stress.... Tapi this time, ibu kurang strict... Dia kata "aku ajar sekali jer.... Kalau nak ikut, ikut... Kalau tak nak, suka hati... Tapi nanti dah sakit, jangan menyesal...". Perghhh... Pedas kan kata2 dia.... Tapi aku 'layan.....'.

Kali nie aku berpantang mainly using set postnatal TANAMERA....

Kenapa aku pilih set nie???

Sebab after aku struggling buat analysis on set-set berpantang yang ade di pasaran, aku dapati, set TANAMERA nie agak lengkap.... Dan menggunakan bahan2 alami...

Aku senaraikan perkara2 yang ibu aku akan tekankan sewaktu berpantang:

1. Berpilis
2. Berparam
3. Berbengkung (mesti ade tapelnye)
4. Bertungku
5. Mandi herba
6. Bertangas
7. Mesti minum air kunyit selama 3 hari berturut2
8. Mesti minum air ubat periuk
9. Mesti makan jamu (maklumlah ade keturunan jawa)
10. Berurut

So... Apa yang aku buat adalah - Ini dia ANALISA aku buat:




And.... Inilah dia hasilnye (huahahahahha...!!)... Pilihan Hatiku.... Set Berpantang TANAMERA....



Set Berpantang TANAMERA yang mengandungi:



1. Herbal tea
2. Body scrub
3. Tapel
4. Lavender water mist
5. Pilis
6. Sabun berscrub
7. Virgin Coconut Oil (dapat free 1 sbb beli waktu promotion)
8. Minyak urut
9. Herbal bath
10. Herbal feminine wash
11. Buku panduan penggunaan set TANAMERA.
- Bengkung Moden (Tali) - tiada dalam gambar

And sebab ade bende2 yang x berapa lengkap kat set tuh, terpaksa aku tambah:


12. TYT mandian herba
13. TYT mandian herba for baby
14. Tungku herba leesa formula
15. NR minyak herbanika
16. NR phytonatal (kapsul jamu)
17. Param cap Air Mancur

Apa yang x de lagi...? Ha.... Ubat periuk.... Itu yang aku lupa sangat nak beli.... Aku ingat cukup la aku minum herbal tea TANAMERA... Tapi ibu tetap x setuju... Katanye teh tuh ade bau kunyit, x sesuai ngan baby yang di'breastfeed'....

Ade la hubby aku beli ubat periuk... Tapi cap apa entah... Bile minum, aku rasa tekak aku gatal2... Terus aku berhenti... Ye la, mcm x de sticker KKM.... Takut lak aku... Last2, ibu yang telan air ubat periuk tuh....

Yang aku lak, aku tukar minum air 'Cotet Emas Leesa Formula' (ala... Orang kampung panggil mas cotet)...



Sebab takut teh mas cotek x cukup power pulihkan luka dalaman.... Aku tambah lagi ngan B'hidan Gamat Jelly with Dates Extracts. Plus... Malam aku rimas nak pakai param, aku bantai beli B'hidan Body Contouring Lotion pulak.... Both products are from TruBellai....




Ha.... Belum tengok aku invest kat supplement untuk breastfeeding lagi... Ini dia....!!! Tadaaa.... Set breastfeeding SHAKLEE's


P/S: Sesapa yang nak supplements from Shaklee's, please do not hesitate to contact me, ok.... I'm now an authorised Shaklee's dealer.... v(-_^)   - riza_rina@yahoo.com @ 019-7777 864


Bengkung lak..... Aku ade 4 bengkung.... Plus 2 corset:

1. Bengkung moden set berpantang Mak Dara (masa bersalinkan si Arissa)

2. Bengkung moden dalam set postnatal care TANAMERA

3. Bengkung kain buatan ibu

4. Bengkung Autumnz


Ada lagi..... nak bertangas (orang Johor panggil, ber'ganggang')??? Hmmm.... Aku beli Bangku Tangas.... takde la penat aku nak berdiri.....

Haaaaa...... Punye la lengkap.... Terbaek kan...???

Nanti bile-bile free aku bagik review mana2 product yang aku pakai... ok... chows.....!!!!

(Post ini sangat lama aku simpan dan edit.... sebab panjang - banyak sangat nak dicerita and ditunjukkan)

3 comments:

  1. Nak sewa bangku bertangas bOleh? Hihi

    ReplyDelete
  2. Makan jamu baby xkene jaundis ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry la dear....
      I tak perasan lak your comment.... sekarang tgh bz ngan keje baru....
      I makan jamu after 2 week.... and ada cara nak makan jamu, ubat periuk nie.... maklum lah... I kan keturunan Jawa... mmg disarankan makan jamu...

      Cara makan jamu jika menyusukan:
      1. Tampung kedua2 breast (payudara) dengan lengan kiri.
      2. Berdiri tegak, ibu jari kaki kanan menindih ibu jari kaki kiri.
      3. Baca Bismillah dan selawat 3 kali
      4. Minum/telan jamu tersebut....

      Semoga boleh dipraktikkan.....

      Delete